Kongeligt privilegeret anno 1721

Historien om Lynge Kro

Over 300 års historie starter i 1663…

 

Med over 350 år på bagen, er Lynge Kro en af Danmarks klart ældste landevejskroer, som stadig er åben i dag.

Lynge Kro og Hotel er en tidl. kongeligt privilegeret kro, og modtog i 1721 for første gang sit privilegie. Dette betød at kongehuset tillod krofatteren af sælge og brygge øl på stedet, samt have overnattende gæster.

Lynges egne borgere var dog ikke tilladte at komme på kroen, hverken til overnatning eller en lille én. Alle kroer var i disse dage forbeholdt landevejsrejsende, og ifølge kongens anvisninger skulle der ligge en landevejskro på hver fjerde mil.

Den første Lynge Kro lå i første omgang i midtbyen nær kirken. Dette var imidlertid ilde set af både kirke og sognerådet. Man kunne jo ikke have et gæstgiveri i byens midte, som skænkede øl og opfordrede til frivoliteter. Tænk sig om byens borgere følte sig fristet!

Derfor blev kroen flyttet til sin nuværende placering af kongen: Nogle marker uden for byen. Dette huede ikke bønderne, hvis land kroen nu skulle ligge på – land, som de forventedes at skænke fra sig ganske frivilligt!
Men det blev sådan! Og kroen har ligget dér, som i dag hedder på Højrisvej 22, lige siden.

Nu, knapt 300 år for jubilæet af kroens kongelige privilegie, er kroen et samlingssted for byens borgere. I dag samler Lynge, Allerød og omegn sig alle på kroen for at fejre hinanden, nyde den gode, danske egnsmad og ja: Nyde en øl på kroen. For dét må vi godt i dag!

I juni 2021 fejrer vi 300 års jubilælum! Kom og nyd dagen på kroen, og oplev mange sjove aktiviteter, hvor vi blandt andet går på opdagelse i kroens historie!

Find os

Højrisvej 22-24
3540 Lynge

Bord- og værelsesbestilling:
tlf. 48 18 77 88

reception@lyngekro.dk

Åbningstider

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

Søndag

17-22

17-22

17-22

17-22

17-22

12-22

12-17

Bemærk at køkkenet lukker en time før lukketid.